20 Şubat 2012 Pazartesi

bit palas ve elif şafak

nerden nasıl başlamam gerektiğini bilemiyorum.hem umduğumu buldum( çok güzeldi)  hemde hayal kırıklığına uğradım.
elif şafağı nasıl dikkatle takip ettiğimi yakınlarım bilir, bundan sonra eski bir dosta duyulan büyük bir kırgınlıkla ...
istanbulu duyguları olan canlı bir varlıkmış gibi anlatması  neredeyse istanbulun hisleri ve gözleri olduğuna beni ikna edecekti:)cümlelerindeki güzelliğe hayranım.
.hangi durumda kimin ne hissedeceğine yaptığı vurgularla insanları çok iyi gözlemlediğini düşünüyorum... 
her zaman ki gibi kurgu süper .
birsürü karekteri kafanızı dağıtmadan karıştırmadan okuruna anlatması ve hepsini bir çatı altında toplayıp,ayrı ayrı kişilikleri aynı hikayede birleştirmesi harika bir şey .
zaman zaman" bu cümlesini hemen bir yerler yazmalıyım" dedirten vurucu cümleleri var.tıpkı kendisinin.
"çocukluğumdan beri harflerin yerini değiştirerek sonsuz anlamlar elde etmeyi mucize olarak görüyorum"dediği gibi.
karakterler gayet ayrıntılı anlatılmış daha doğrusu zihninizde ete kemiğe bürünecek kadar tanıyorsunuz.ve hiç biri kusursuz değil:)
kitapta iyi yada kötü insan yok herkesin zaafları, yanlışları inançları ,günahları ve güzel yönleri var.
yani hiç bir kesimi temsil etmiyor zira etseydi mükemmel birileri olurdu romanda.
gelelim hayal kırıklığıma.
hani tolstoyun bir sözü varya  bir kitabın başında bir baltadan bahsediliyorsa o balta o romanda kullanılır" cümlesine benzeyen "bir film veya romanda bir yerde bir silahtan bahsedilirse o silah mutlaka o filim veya kitapta mutlaka kullanılır" diye uyarlarken keşke tolstoyun dediği gibi diye belirtseydi.elbette yazarlar diğer yazarlardan esinlenecek fakat bu cümle çok kocaman...
elif şafak bu cümlelerimi okusaydı beni herhalde romandaki böcek bilimci hanımın bir haline benzetirdi:)
herkese göre değişir biliyorum ama kadın erkek ilişkilerindeki rahat anlatımları beni çok rahatsız etti.şimdi nasıl ben bu romanı çocuklarıma önerebilirim,uygunsuz ve gayet rahat anlatımları olması benim bu romanı önermem için bir engel ki gayri meşru ilişkiler anlatılıyor.
 ben bir uzman değilim belki  yorumumun hiç bir anlamıda olmayabilir fakat benim düşüncem romanın güzelliğini müstehcenlik ve argo kelimeler gölgelemiş

2 yorum:

  1. ben yarım bıraktım bu kitabı ama kendi halime yordum bunu daha çok.. kitap okuyamadığım döneme denk geldi dedim.. bir daha döner miyim kitaba hiç emin değilim ama iyi diye duymuştum bu kitabı..

    YanıtlaSil
  2. Bitpalasi henuz okumadim ama anlatmak istedigini cok iyi anladim. Cunku orhan pamugun masumiyet muzesini okurken bende ayni dusuncelere kapildim. Super bir kitap ama cinsellik oyle acik ifadelerle anlatilmiski insan cocuguna veya ogrencisine bu kitabi tavsiye etmeye utanir. Bence anne olarak bu ince nuanslara dikkat edip cocuklarimizi bir muddet dahi olsa bu durumlardan korumaliyiz. Paylasimin ve konuya dikkat cekmen icin tesekkurler.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...